Cătălina Șerban
Psiholog clinician și psihoterapeut acreditat. Una din menirile mele este cea de a ajuta oamenii să își înțeleagă propriului univers emoțional și mental. Dar și la construirea unei povești care să ofere sens și conștientizare de sine.
Sunt fondatoarea proiectului Clubul S.M.A.R.T. și a programelor Melcul S.M.A.R.T. în Familie, prin intermediul cărora susțin părinții și copiii să își dezvolte o relație armonioasă și o conectare mai profundă, mai hrănitoare. Îi ajut în procesul lor de lucru cu emoțiile, corpul și mintea. De peste 8 ani programele S.M.A.R.T. au creat comunități de părinți mai conștienți în procesul lor interior de creștere și mai conștienți de impactul pe care îl are un univers emotional și mental echilibrat și conștient asupra copiilor.
În ultimii ani îi insoțesc în demersul psihologic și terapeutic pe toți care îmi calcă pragul cabinetului și care caută susținere în înțelegerea poveștii lor de viață, în vindecarea traumelor, în căutarea sensului și în cunoașterea potențelor și calităților.
Un lucru în care cred cu tărie și în munca mea cu oamenii este că indiferent de istoria noastră de viață și familia din care provenim, avem în noi o forță transformatoare excepțională pe care o putem accesa oricând.
Din punct de vedere al pregătirii academice
Din punct de vedere al procesului
Cred foarte mult că munca unui psihoterapeut se aseamănă cu cea a meșterului olar prin faptul că prin intermediul prezenței, dialogului și intervenției terapeutice reușește să (re)aducă la o formă unică, autentică sufletul, care pe ici pe colo, și-a pierdut direcția, sensul sau menirea.
Eu văd procesul terapeutic ca pe o muncă interioră care are nevoie de o structură, de o înțelegere a emoțiilor și reacțiilor noastre, dar și a proceselor chimice și neurobiologice care susțin aceste trăiri.
Constant, în sesiunile mele, explic de ce este important să găsim împreună ,,firul principal’’ din povestea personală (și să nu mergem pe alte fire ale povești care nu aparțin), să avem corespondența fizică, în corpul nostru, a emoțiilor și a modului în care creierul nostru funcționează.
Fiecare curs sau formare m-au ajutat să extrag elemente de intervenție și din alte forme de terapie pentru a le aplica în cabinet, aducând și mai multă structrură, claritate și înțelegere în sesiunile de terapie.
Într-un final, ceea ce îmi doresc foarte mult este să ajungem să lucrăm conștient la calitatea relațiilor cu noi înșine și cu ceilalți și, implicit, la calitatea vieții noastre.