Furia – emoția prietenă cu neputințele și nevoile noastre

Furia – emoția prietenă cu neputințele și nevoile noastre

O simt cum vine. Cum se apropie subtil, ca o vulpe ageră și îmi furnică și îmi încordează tot corpul. Mai întâi abdomenul, apoi coloana. Apoi pune stăpânire pe maxilarul meu și simt că nu mai pot vorbi. Mâinile îmi sunt grele. Și un amestec de neputință și îngheț îmi cuprinde întreg corpul. La început n-am știut să o numesc pe această vizitatoare, însă timpul și anii de autocunoaștere și terapie m-au ajutat s-o identific. Numele ei este Furia și vă zic că suntem prietene vechi.

Am negat-o ani de zile pentru că la noi în famile, ca în multe alte familii, furia nu era acceptată, nu era tolerată. Și mai ales fetele, femeile nu au voie să fie furioase. Așă că mi-a luat și mie o bună bucată de vreme să mă împrietenesc cu furia și să-i descopăr valoarea.

Furia ne mișcă. Furia este elementul focului. Cu focul putem face o lucrare de artă frumoasă sau putem să ne ardem casa, chiar și cu cei pe care îi iubim și noi în interior. Furia poate fi, de asemenea, ca un cărbune fierbinte, rănindu-l în tăcere pe cel care o deține. Dar mânia sănătoasă poate să lumineze și să ne arate calea către schimbare. Furia poate muta oamenii să acorde atenție la ceea ce trebuie privit pentru a vindeca, transforma și crește.

Un răspuns mai benefic la furie necesită o anumită abilitate. Include să auzim ceea ce are de spus corpul, să înțelegerea emoției și ceea ce este în spatele ei și exprimarea fără ostilitate, ci cu claritate. Găsirea vocii și a contactului cu corpului nostru, a deveni deliberat și atent, a alege cu cine să vorbim, cum să vorbim, ce să spunem, nu este un lucru ușor de făcut.

Oamenii nu consideră furia ca vindecătoare sau constructivă, însă ea stă, de fapt, în spatele tuturor schimbărilor semnificative din viața noastră.

Când am înțeles câtă putere și energie creativă există am încetat să mă mai lupt cu ea, înhibând-o și am învățat să am un dialog cu ea și să înțeleg ce îmi comunică despre mine.

Există o mulțime de acocieri negative legate de furie, însă în acest newsletter vreau să privim furia exact asa, ca o prietenă, care vine să ne arate sau să ne învețe ceva despre procesul nostru emoțional.

Atunci când apare ce ne arată, de fapt, furia?

1. Furia poate fi un semnal că trebuie să acordăm atenție la ceva care nu este în regulă.

Fie că tocmai am ieșit din cealaltă parte a unei relații abuzive, avem de-a face cu pierderi traumatice, am îndurat adversitățile copilăriei, avem un burn out sau am experimentat o încălcare a încrederii noastre, furia nu se clasează întotdeauna ca principala emoție pentru cei care experimentează situații provocatoare.

De obicei, în modul de supraviețuire, alte emoții, cum ar fi îngrijorarea, frica, tristețea sau anxietatea, tind să preia controlul. Aceste reacții ne pot ajuta să supraviețuim pe termen scurt, permițându-ne să trecem prin orice provocare sau criză cu care ne confruntăm – dar, de asemenea, ne pot menține blocați.

În multe cazuri, oamenii vor căuta modalități de a evita sau amorți aceste sentimente neplăcute -inclusiv automedicarea cu alcool sau munca în exces -ceea ce va prelungi în continuare procesul de vindecare.

Cu toate acestea, la un moment dat, este probabil să începe să ne simțim furios. O astfel de furie ar putea fi îndreptată către noi înșine, o altă persoană sau ambele.

În timp ce s-ar putea simți inconfortabil, mai ales dacă am fost învățați învățați să ne suprimăm furia ca și copii, această emoție în creștere este un cadou. Acesta servește ca un sistem de orientare intern care indică că ceva nu este chiar corect.

Poate evidenția faptul că nu am fost tratați la fel de bine, așa cum merităm, oferim un punct de referință care ne permite să creăm granițe sănătoase cu ceilalți și să ne împuternicim să creăm schimbarea de care avem nevoie în viața noastră.

În funcție de gravitatea și natura furiei, acest răspuns poate fi un semn sănătos, deoarece realitatea a ceea ce experimentat în trecut (sau încă mai experimentăm) începe să se scufunde, ceea ce înseamnă că nu mai suntem în negare și suntem gata să facem față problemei.

În acest fel, furia poate fi o parte incredibil de importantă a procesului de recuperare emoțională, deoarece semnalează că trebuie să acordăm atenție la ceva care trebuie vindecat, astfel încât să putem deveni dezbrăcați.

2. Furia ne poate arăta cu exactitate unde suntem răniți, astfel încât să putem începe să lucrăm la acea parte a vieții noastre

Furia poate fi adesea o emoție secundară. Aceasta înseamnă că atunci când simțim furia noastră în creștere, există de fapt o altă emoție care pândește sub suprafață care o alimentează.

Durerea emoțională care nu a fost identificată și procesată eficient poate fi ușor declanșată și poate duce la furie. Din nou, în timp ce acest lucru poate fi uneori incomod și provocator, poate fi și un cadou pentru cei care trebuie să se vindece.

De exemplu, o persoană crescută de părinți absenți poate să simtă durere atunci când cineva la care ține nu este disponibil. Dacă un prieten nu poate lua prânzul o data la câteva luni sau nu îi răspunde la apelurile, trauma din copilăria ei o poate face să fie supărată și furioasă în mod disproporționat.

La suprafață, furia trimite un mesaj simplu creierului și corpului ei că ceva dureros din ea a fost declanșat și cere să fie recunoscut.

Emoția de furie nu va dispărea niciodată dacă nu o abordăm. Acesta va rămâne prins în corpurile noastre, ușor declanșat și care poate provoca rău fizic și mental.

Primul pas către vindecarea emoțională poate fi, apoi, să identificăm ceea ce ne înfurie cu adevărat și de ce ar putea fi cazul. Vă puteți întreba: „De ce reacționez în acest fel? Ce este sub furia mea? Care este cauza principală a suferinței mele? ”

Acest proces de conștientizare a conștientizării declanșatorilor noștri de furie ne poate ajuta cu adevărat să vedem ce trebuie vindecat și să învățăm răspunsuri mai sănătoase la potențialii declanșatori în viitor.

3. Furia poate servi ca barometru pentru a ne spune dacă lucrurile se îmbunătățesc

Când ascultăm ce încearcă să ne spună furia noastră, putem începe să identificăm și să lucrăm prin durerea pe care a semnalat-o are nevoie de atenția noastră. Putem începe să descoperim aspectele inacceptabile ale vieții noastre în care căutăm schimbări și să ne îndreptăm către un mod de a fi mai sănătos, mai fericit.

Răspunsul nostru de furie poate fi o mare măsură pe parcursul acestui proces, ceea ce indică cât de bine ne descurcăm în călătoria noastră spre recuperarea emoțională.

Dacă încă ne simțim supărați în anumite situații (sau despre un eveniment care s-a întâmplat cu ceva timp în urmă), atunci acesta este un semn clar că ceva este încă greșit și trebuie să explorăm mai departe.

Furia poate fi o emoție sănătoasă. Poate servi ca o funcție valoroasă pentru a ne asigura că suntem bine tratat și ne îndeplinim nevoile și poate fi un semn bun că suntem pe drumul către vindecare .

Mai mult decât atât, furia ne poate ajuta să ne ghideze recuperarea emoțională, semnalizându-ne unde trebuie să acrodăm atenție la ceva care nu este în regulă, arătându-ne cu exactitate acolo unde ne doare și ne servește ca barometru pentru a ne măsura progresul pe măsură ce ne vindecați.

Cu toate acestea, stresul prelungit și excitația fiziologică excesivă din furie pot cauza diverse probleme în funcționarea zilnică, relațiile și calitatea vieții. De aceea este important să avem această împrietenie cu furia noastră și să explorăm cauzele principale ale ei alături de un specialist.

Iar cu această ocazie lansez invitația de a participa la atelierul terapeutic – Furia – Oglinda puterii și creativității mele – ce va avea loc pe 20 iulie, ora 14.

Dacă dorești detalii despre el, îmi poți scrie un mesaj la contact@catalinaserban.ro.

****************************************************************************************************************************************************

Dacă ți-a plăcut ce ai citit și a fost de folos pentru tine, poți oricând să-mi scrii și să împărătășești din experiența și trăirile tale. Poți da share mai departe pe canalele media sau acolo unde simți că e primit. 

Pâna data viitoare te invit să te uiți la furia ta cu blândețe și răbdare. Ea abia așteaptă să-ți povestească despre tine.

Alte articole

Go to Top