De ani de zile, cercetările ne arată legătura puternică și directă dintre creier, mâini și ochi în dezvoltarea noastră cognitivă, emoțională și chiar socială. Mâinile noastre simt și ochii noștri văd. Tot ceea ce vedem și simțim este transmis creierului. Acolo sunt procesate toate aceste informații. Creierul nostru va controla apoi ce trebuie să se întâmple.
Vedem ceva care cade de pe masă, de exemplu? Atunci creierul nostru va da un semnal mâinilor noastre pentru a apuca rapid obiectul. Deci, dezvoltarea creierului are un impact semnificativ asupra dezvoltării coordonării ochilor și invers.
Coordonarea mâinilor-ochi cuprinde comunicarea rapidă, chiar fulger între ochi, creier și corp care ne permite să ne folosim în mod eficient și eficient mâinile pe baza a ceea ce vedem. Procesul implică trei pași:
-
Ochii identifică detaliile relevante pentru o sarcină: la ora gustării, un educator deschide un sertar și îi cere unui copil să aducă o lingură. Copilul scanează compartimentele sertarului pentru a găsi linguri.
-
Creierul procesează ceea ce văd ochii și trimite instrucțiuni corpului pentru a ridica o lingură.
-
Mâinile urmează instrucțiunile creierului: copilul intră în sertar, apucă o lingură și îl scoate.
Pentru cei mici, coordonarea mâini-ochi se dezvoltă pe măsură ce învață să înțeleagă, să construiască, să completeze puzzle-uri, să se hrănească, să arunce, să prindă și să lovească mingi, să deseneze, să picteze și lista continuă. În cele din urmă, se vor baza pe această comunicare pentru scrierea de mână și chiar pentru citire, deoarece coordonarea mâinilor-ochi consolidează abilitățile de urmărire vizuală de care trebuie să scaneze și să urmeze linii de text.
O coordonare eficientă a ochiului de mână poate fi, de asemenea, legată și succesul în alte domenii. Dacă coordonarea ochi-mână- creier este puternic consolidată procesul de învățare este mai ușor, copilul are o structură, limbaj mai dezvoltat și chiar abilitățile matematice și pocesele superioare ale gândirii sunt dezvoltate sau stimulate.
Cursul SMART Mandala vizează dezvoltarea și consolidarea percepției, motricității fine, memorie și atenție, dar și proceselor cognitive superioare printr-o modalitate creativă, ludică și relaxantă pentru copil.
Cu ajutorul mandalei, si nu numai, vom porni timp de 5 săptâmâni într- o aventură care are ca scop dezvoltarea și consolidarea de deprinderi noi (motice, cognitive și emoționale) menite să îl ajute pe copil în etapa preșcolar și școlară, dar și în viața de zi cu zi.
Ce urmăresc să dezvolt în cadrul atelierelor SMART Mandela :
- motricitatea fină (atât de utilă mai departe dezvoltării intelectuale) și coordonarea motrică;
- dezvoltarea percepției (atât de sine, cât a mediului înconjurător);
- memoria și atenția;
- flexibilitatea și adaptabilitatea conținut (interior sau exterior);
- dezvoltarea capacităților de analiză, sinteză, comparație și generalizare;
- dezvoltarea unei structuri algoritmice (învățarea organizată pas cu pas);
- euristica;
- întelegerea; gândirea logică/matematică;
- dezvoltarea limbajului;
- exprimarea emoțiilor prin joc, desen, forme și cuvinte;
- creativitatea;
- relaxarea și stare de bine;
- reducerea anxietății față de învățare.
Ce se întâmplă în cadrul atelierelor:
In fiecare atelier vom urmări să dezvoltăm aspectele menționate mai sus. Vom lucra cu mâinile (atât de
utile în toate aspectele dezvoltării noastre, și, totuși, atât de puțin folosite în etapa ,,touch-screen’’ in care ne aflăm)
Vom folosi o gamă largă de materiale: de la pânze de pictat, hârtie, frunze, elemente din natura la jocuri concrete.
In funcție de cei înscriși, poate fi formată o grupă mixtă sau grupe separate.
Activitățile sunt gândite atât individual, pentru a stimula munca independentă, cât și în grup, cu lucru pe echipe -pentru a încuraja cooperarea, dezvoltarea limbajului și gândirea critică.
Fiecare atelier are o tematică diferită. De aceea este încurajată, consecvența în participare.
Vârsta copii: 5 – 11 ani
Maxim 8 copii/ grup
Atelierele se desfășoară o dată la două săptămâni
Durată atelier este de 1h30min (instrumentele necesar vor fi puse la dispoziție de fiecare dată)
Costul cursului: – 600 lei (abonament ce cuprinde cele 5 ateliere)
– 150 lei/atelier