Dacă săptămâna trecută vă vorbeam despre tranziții, în newslette-ul de săptâmâna aceasta vreau să vă vorbesc despre tranzițiile continue pe care trebuie să le aibă familiile vitrege, mixte sau complexe. Da, ai citit bine – tranziții continue.
Mie una îmi place mult termenul folosit de colega mea, Ruxandra Pop – de familii alese. Așa că îl voi folosi în continuare în rândurile care urmează.
O familie aleasă, cunoscută și sub numele de familie vitregă, este o familie formată atunci când două persoane se reunesc și aduc un copil sau copii din relațiile anterioare. Când se formează o familie mixtă, copiii tăi ar putea fi din aceeași grupă de vârstă sau au diferențe majore de vârstă și s-ar putea să aveți și un copil împreună.
Formarea unei familii alese are partea sa de recompense și provocări. Atât părinții, cât și copiii se confruntă cu provocări pe măsură ce se adaptează la noi relații și medii noi. Copiii pot fi dificil să accepte un nou părinte vitreg ca fiind cel responsabil, în timp ce părinții vitregi pot avea greu să-i părinți pe copii necunoscuți.
Care sunt cele mai mari provocării în familiile vitrege?
Fiecare tip de familie are provocările sale, iar o familie aleasă nu este o excepție. Din cauza diferențelor de vârstă, personalitate, dezvoltare etc., este posibil să regăsim următorele provocări:
Stiluri parentale diferite
Este normal ca părinții vitregi din familiile alese să existe dezacorduri cu copiii. Acest lucru îi determină pe părinți să se simtă supărați, frustrați și confuzi. Pentru a evita acest stres, părinții din familiile alese ar trebui să comunice clar cu copiii lor despre așteptările și responsabilitățile, dar și cu partenerul/
Concurență pentru atenție
În calitate de părinte, s-ar putea să te afli în situația în care mai mulți copii care au nevoie de atenția ta. După ce ai găsit un alt partener, copiii pot avea dificultăți la schimbările care au loc în casa lor. Puteți crea timp pentru a vă conecta și aflați cea u nevoie pentru a se adapta mai ușor. E nevoie de compasiune și a disponibilitatea de a face unele activități familiale semnificative împreună. Acest lucru îi va ajuta să aibă o tranziție lină.
Conflicte între copii
Copiii pot avea conflicte între ei. Alăturarea unei familii miste poate fi dificilă, în special pentru copiii care nu au ,,împărțit’’ niciodată un părinte.
Pentru a evita conflictul inutil, nu compara un copil cu altul. Setează limite atunci când o graniță este încălcată și susține consecințe consistent.
Acestea sunt doar o parte din provocările zilnice din familiile vitrege. Adaptarea trebuie să fie continuă, la fel și dinamica, care și ea este la rândul ei într-o continuă mișcare.

Dacă și tu te afli într-o astfel de situație sau cunoști pe cineva, din noiembrie începem, alături de colega mea, Ruxandra Pop de la www.familiialese.ro. programul de psiho-educație Provocările Familiilor Vitrege. E un program pe care ni l-am dorit amândouă și datorită experienție noastre de viață și dorinței de a împărtăși mai departe ceea ce am învățat și dobândit. Am pregătit acest program cu multă dăruire, pentru că știm pe propria piele, atât eu cât și ea, cât de greu poate fi uneori în familiile complexe, dar și cât de frumos.
Viața ne-a arătat că în familiile alese totul e un carusel, cu suișuri și coborâșuri, când cu viteză, când cu frâne bruște, așa că lucrurile nu stau aproape niciodată la fel. Tot ce poți să faci este să te observi pe tine, să cauți să te înțelegi pe tine și pe ceilalți, să negociezi și să te adaptezi. Și-apoi s-o iei de la capăt.
Cu Ruxandra ne-am cunoscut la formarea #Cuplulconștient. Apoi, sprijinite de Domnica Petrovai, ne-am apropiat mai mult în programul de mentorat dedicat terapeuților de cuplu, ambele organizate de Școala Pentru Cuplu. Am descoperit că trăim povești oarecum similare. Că împărtășim aceleași provocări, dar și că ne apropie dorința noastră de a aduce mai multă armonie în familii noastre și ale clienților noștri.
Așadar, ne propunem să setăm așteptări mai realiste, pentru a preveni suferințe inutile și vă invităm la un prim eveniment. Un webinar online gratuit, pe zoom, în 7 noiembrie, ora 18.00. Detalii AICI.
Link înscrieri aici: https://forms.gle/K3Ledw72pa75HzBdA
