Cu unii oameni ajungem la capăt de linie

Cu unii oameni ajungem la capăt de linie

Cu unii oameni ajungem la capăt de linie mai devreme decât am fi sperat. Și n-ar plăcea să coborâm din vagon să mai punem niște șine, însă nu găsim același entuziasm sau aceeași dorință de cealaltă parte. Ne doare călătoria, ne doare drumul, alegerea persoanei și tot ceea ce am parcurs în acea etapă.

Relațiile sunt frumoase, însă extraordinar de dureroasă este o închiere a unei relații.

Adevărul este că nu există o rețetă unică sau generală despre cum să ne împăcăm cu ideea că cineva nu mai este sau nu mai dorește să fie în viața noastră.

Indiferent de cât de lungă sau intensă a fost relația, doare la fel de tare.

Respingerea ne activează răni vechi, tipare vechi și uneorine poate duce în ruminație excesivă, blamare, autoblamare, nevoia de a înțelege de ce și de a repara trecutul.

Ne este greu să crede că unele relații un termen prestabilit și că nu durează la infinit. Pentru că atât de tare tânjum după acel om, trib sau comunitate și ne scăldăm în iluzie fericirii veșnice, încât durerea despărțirii vine ca un pumnal.

Însă realitatea este aceasta: cu unii oameni călătorim un timp, chiar dacă ne-ar plăcea să fie pentru totdeauna. Unii pleacă fără să ne ofere o explicație clară. Pe alții îi lăsăm noi pentru că suntem în altă etapă a vieții și nu mai avem loc pentru ei. Ori alte relații se pierd de la sine din lipsa de implicare, distanță fizică etc.

Indiferent de natura unei relații, închierea sa este un sine un travaliu de trecere și un proces de doliu care poate dura o vreme.

E important să ținem cont de câteva lucruri când ajungem într-un astfel de moment.

1. Acceptarea faptului că relația s-a terminat.

Și aici ne ajută chiar și distanța fizică și să nu luăm legătura cu persona, ci să ne acordăm spațiu și chiar odihnă nouă.

2. Recunoașterea lucrurilor bune din relație și pe care le-am oferit și ne-au fost oferite.

De cele mai multe ori când cineva ne părăsește începem să vedem toate lucrurile negative petrecute în relație. Este important chiar să ne notăm tot ceea ce a fost bun și să onorăm acest lucru.

3. Identificarea rănilor/dureri.

Ce ne-a atins profund? Ce rană s-a deschis? Unde am mai trăit Durerea aceasta? Sunt intrebări menite să ne ajute să ne cunoaștem pe noi și propriile vulnerabiltăți.

4.Reconstruirea viitorului (fără această persoană).

Aici e important să ne amintim că această relație nu definește viața noastră. drumul nostru și menirea noastră.

5. Restabilirea a cine suntem acum acum.

Fiecare persoană lasă o amprentă semnificativă în noi, iar despărțirea vine cu pierderea acelei amprente și cu sentimentul unei lipse de identitate, de apartentență. E important să trecem pe listă calitățile noastre independent de relație, să cerem feedback prietenilor sau să ne uităm la ce merge bine în viața noastră.

6. Identificarea a ceea ce am învățat din această relație.

Întotdeauna o relație cu cineva ne învață despre noi – despre nevoie, despre dorințe, despre limite, despre ce mai e nevoie să facem să devenim mai buni sau ne arată că suntem deja acolo. E important să vedem lecția.

7. Eliberearea de acel ,,și dacă aș …’’

Acest ,,și dacă’’ ne ține de fapt în lanțul autoblamării și blamării și ne îndepărtează de simțire. Mergem cu mintea în a căuta o explicație reațională, o posibilă soluție când de, fapt, tot ce e nevoie este să stăm cu trăirile noastre și să le acceptăm cu blândețe. Nu putem schimba trecutul.

8. Să ne iertăm pe noi înșine (și pe persoană – dacă putem)

Am făcut ce am știut ma bine în acea etapă de viață. Și, cu siguranță, dacă am fi știut, am fi făcut mai bine.

9. Să ne acordăm timp și spațiu de jelire.

10. Să mergem mai departea atunci când suntem pregătiți sau dorim.

Acest travaliu de închidere este greu. Este important să nu -l grăbim și nu-l forțăm, ci să ne angajăm în acest proces conștient. Partea cea mai grea este să onorăm prieteniea și dragostea care a fost odată acolo, dar nu mai este și alegerea a ceea ce înseamnă relația acum că s-a terminat.

Relațiile ne învață despre noi, indiferent de cum se termină. Iar după acest travaliu de închidere noi suntem alții. Cu siguranță, mai buni.

Pe 20 iulie te invit să faci pași cu tine spre acest proces, participând la un atelier terapeutic despre emoții, de data aceasta ca tema va fi furia – ,,Furia – Oglinda Puterii și creativității mele’’. Pentru detalii și înscriere poți accesa AICI.

Și să nu uităm, călătorim împreună o vreme, însă e important cu ne luăm la revedere,

Alte articole

Go to Top