Prințesa cea bună și vrăjitoarea cea rea

Prințesa cea bună și vrăjitoarea cea rea

Știi cum încep toate poveștile? Cu acel ,,A fost odată ca niciodată o prințesă/prinț…..’’ și cu acel balaur sau vrăjitoare rea care îi pune bețe în roate prințului sau prințesei. Și bineînțeles că nu ne plăcea de aceste personaje negative. Cui îi plac personajele negative? Ei, bine, azi te anunț că sigur ești acel personaj negativ în viața cuiva.

Dar mai mult, de atât acest balaur sau această vrăjitoare există în tine, dacă te uiți atent.  Am scris aici mai mult despre umbrele noastre și te invit, dacă simți să faci o recapitulare.

Însă astăzi aș vrea să ne uităm la cum devenim personajele negative din povestea cuiva sau chiar noi îi vedem pe ceilalți așa. Simplu: pentru că fiecare e în altă poveste, în propria realitate. Nu îl ascultă și nu îl vede pe celălalt.

Cum e acest lucru posibil? Mai ales atunci când venim în relații cu bune intenții și ne percepem totuși raționali.

Ceea ce ne sabotează de cele mai multe ori este unul dintre cele mai puternice mecanisme de apărare: proiecția.

Proiecția este acel mecanism prin care atribuim celuilalt propriile noastre trăiri sau trăsături inconfortabile. Este un mod inconștient de a face față conflictului emoțional și disconfortului.

Când cineva proiectează, își atribuie propriile comportamente, emoții, caracteristici sau impulsuri unei alte persoane sau grupului fără să-și dea seama. Proiecția este atunci când luăm sentimente pe care s-ar putea să nu dorim să le recunoaștem în noi înșine, cum ar fi gelozia sau furia, și le „ proiectăm ” asupra altcuiva.

Proiecția nu reflectă nimic din ceea ce a fost spus sau făcut de către oricine este la capătul primitor. Este vorba despre ceea ce persoana care face proiectarea gândește și simte la sine. De exemplu, cineva îngrijorat de performanța locului de muncă ar putea deveni excesiv de critică față de un colaborator. În acest caz, proiecția este folosită pentru a potoli nesiguranțele persoanei legată de performanța sa, transformându-și grijile în critici cu privire la ceilalți.

Proiecția apare ca o modalitate de a gestiona emoții, gânduri sau impulsuri incomode. Oamenii ar putea folosi proiecția pentru a evita recunoașterea lor sau pentru a le procesa de la o distanță sigură. Se poate întâmpla atunci când cineva „vede părți din ei înșiși în alții că nu poată sta în ei înșiși”.

Proiecția este adesea legată de sentimente de inadecvare sau stimă de sine scăzută și de cele mai multe ori se formează în copilărie, când creștem lângă un adult care nu își asumă propriile trăiri sau responsabilități și dă vina pe cei din jurul său.

Proiectăm asupra partenerului sau prietenilor ceea ce nu am rezolvat, de fapt, cu alții. De multe ori proiectăm experiențe emoționale dureroase și nevindecate din relațiile noastre cu părinții sau alte relații.

Efectul nefast al acestor proiecții este chiar, de multe ori, pierderea relației, deconectarea și suferința teribilă că celălalt nu ne vede duerea, nu ne înțelege. De aceea, este important să descoasem și să deconspirăm fiecare proiecție în parte cu răbdare și înțegere pentru a putea vindecare fiecare rană în parte pe care proiecțiile caută să ni le ,,ascundă’’.

Las AICI și un mic ghid cu care să exersezi privitul la aceste oglinzi proiective și care să te aducă mai aproape de vindecare. Te invit să descoperi cu curiozitate fiecare proiecție care apare, să-ți testezi interpretările și tendința de judecată. Să cauți să stai cu tine atunci când îți este greu, pentru a identifica emoția, fără a fugi în minte. Și nu uita că mintea va face întotdeauna supoziții pe baza experientelor trecute.

Iar dacă ți-a plăcut tema și a fost de folos pentru tine, poți oricând să îmi scrii să împărtășești experiența ta. Poți da share pe canalele media. Iar dacă știi că acest articol îi este util unui prieteni, dă-l mai departe.

NU uita că pe 25 mai, ora 14,  voi susține un atelier terapeutic cu tematică relațională – ,,Impreună, în care voi abordam mai multe subiecte despre și vom descifra împreună tipare și convingeri limitative care ne împiedică să manifestăm și să primim iubirea pe care o merităm.  Link spre info și înscriere aici.

Până data viitoare să ai zile bune și blânde cu răbdare canalizată spre tine,

Alte articole

Go to Top